Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dżem żurawinowy

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

żurawina 4 szklanki
cukier 2 szklanki
woda 1 szklanka
Goździki całe Prymat 4-5 szt
sok z cytryny 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Dżem żurawinowy

Kroki postępowania

1
Przygotować wszystkie składniki. Żurawinę opłukać pod bieżącą wodą .
Krok 1 - Dżem żurawinowy foto
2
Wodę z cukrem zagotować , zrobić syrop.
Krok 2 - Dżem żurawinowy foto
3
Wsypać opłukaną i osuszoną żurawinę na gotujący się syrop.
Krok 3 - Dżem żurawinowy foto
4
Zagotować i zmniejszyć płomień , dodać goździki .Przykryć garnek pokrywką , bo żurawina pryska .
Krok 4 - Dżem żurawinowy foto
5
Dusić na mały ogniu , mieszając często przez godzinę, aż zrobi się gęsty dżem.
Krok 5 - Dżem żurawinowy foto
6
Pod koniec dodać sok z cytryny , gorący żem nakładać do wyparzonych słoiczków. Pasteryzować 15 minut .
Krok 6 - Dżem żurawinowy foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ilka01 12.10.2016 12:44
super przepis, teraz tylko trzeba kupić oscypki i mmmmm pyszności :)
Wacław 12.10.2016 10:10
pyszne zapasy domowe :-)
misia123410 12.10.2016 10:03
jakie pyszności

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak