Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dżem z żurawiny leśnej z gruszką

5.0
(13)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Dżem z żurawiny leśnej z gruszką to prawdziwy rarytas. Ma piękny kolor, wyrazisty smak i gęstą konsystencję. 

Składniki:

żurawina 4 kilogramy
gruszki 2 kilogramy
woda letnia 1,5 szklanki
cukier kryształ 1 kilogram

Przepis i sposób przygotowania na: Dżem z żurawiny leśnej z gruszką

Dżem z żurawiny leśnej z gruszką to ciekawa alternatywa do popularnych dżemów malinowych i truskawkowych. Dżem z żurawiny to nie tylko dodatek do chleba, deserów i ciast. Sprawdzi się też jako dodatek do dań wytrawnych czy serów.

Kroki postępowania

1
Żurawinę umyć pod bieżącą wodą, a następnie podzielić na połowę i wsypać do dwóch garnków.
Krok 1 - Dżem z żurawiny leśnej z gruszką foto
2
Do każdego garnka wlać po 3/4 szklanki wody i smażyć na wolnym ogniu do rozpadnięcia się owoców. Mieszać łyżką drewnianą, aby się nie przypaliło.
Krok 2 - Dżem z żurawiny leśnej z gruszką foto
3
Obrać gruszki, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić na mniejsze części i znowu dodać po połowie do każdego garnka.
Krok 3 - Dżem z żurawiny leśnej z gruszką foto
4
Smażyć bardzo powoli, od czasu do czasu mieszać drewnianą łyżką.
Krok 4 - Dżem z żurawiny leśnej z gruszką foto
5
Kiedy gruszki zrobią się miękkie dosypać cukier, po 1/2 kg do każdego garnka.
Krok 5 - Dżem z żurawiny leśnej z gruszką foto
6
Smażyć do całkowitego rozpuszczenia się cukru.
Krok 6 - Dżem z żurawiny leśnej z gruszką foto
7
Słoiki i zakrętki wyparzyć w piekarniku w temperaturze 100 stopni C przez 15 minut. Do gorących słoików nakładać gorący dżem i od razu zakręcać.
Tych słoików z dżemem nie trzeba już dodatkowo pasteryzować.
Krok 7 - Dżem z żurawiny leśnej z gruszką foto
8
Dżem jest doskonałym dodatkiem do potraw mięsnych, jak również do chlebka, czy bułeczki.

Smacznego !
Krok 8 - Dżem z żurawiny leśnej z gruszką foto

Z porcji tej wyszło mi 12 słoiczków po dżemie. Przygotujcie zapas dżemu z żurawiną leśną i gruszką na zimę do spiżarni. Doceni ten niepowtarzalny smak.

Lubisz żurawinę? Zainspiruj się innymi przepisami na przetwory z żurawiną.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

EmciaPichci 30.09.2014 18:01
mniam pyszności!
adelajda 28.09.2014 16:26
Na pewno pyszny :)
marcia7 27.09.2014 15:16
doskonałe na zimę
Kejti 27.09.2014 14:42
Fajne zapasy zrobiłaś,zawsze się przydają,szczególnie zimą :-)
Magula 27.09.2014 14:08
Fajne połączenie smaków
bhb8 27.09.2014 13:36
też zaprawialiśmy :)
fotoviderek 27.09.2014 12:43
Dobry zapasik na zimę :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak