Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dżem z żurawiny

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Marzysz o wyjątkowym dżemie, którym zaskoczysz swoją rodzinę i znajomych? Spróbuj przepisu na dżem z żurawiny, który zachwyca podniebienie!

Składniki:

żurawina 1 kg
cukier 1/2 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Dżem z żurawiny

Aby przygotować ten smakowity dżem, potrzebujesz tylko dwóch prostych składników. Przygotuj soczyste żurawiny - najlepiej świeże, dojrzałe owoce oraz cukier i... zaczynamy!

Żurawinę przebrać, opłukać zmielić w maszynce do mięsa. Część zmielonej żurawiny włożyć do garnka, dodać cukier i doprowadzić do wrzenia. Następnie dodać drugą część żurawin i dolać odrobinę wody. Gotować na małym ogniu. Kiedy dżem będzie już szklisty nakładać do wyparzonych słoików i szczelnie zakręcone odstawić do góry dnem do wystygnięcia. Zimne zanosimy do spiżarni. Ja od razu zostawiam jeden do jedzenia. SMACZNEGO!

Ten przepis na dżem z żurawiny gwarantuje doskonały smak, którym możesz cieszyć się przez długi czas. Podawaj go na tostach, bułkach, naleśnikach lub wykorzystaj jako dodatek do deserów. Twój domowy dżem z żurawiny będzie prawdziwą ucztą dla podniebienia i sprawi, że Twoje śniadania i kolacje będą jeszcze bardziej wyjątkowe!

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ewelina47 18.04.2013 21:35
lubię zjeść do bułeczki i kakao
kuklik 20.01.2013 10:19
uwielbiam żurawinę
kamyk 18.12.2012 22:39
super do bułki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak