Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dżem z zielonych pomidorów

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

pomidory zielone 5 kg
cukier 5 szklanek
sok z cytryny 4 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Dżem z zielonych pomidorów

Pomidory pokroić w niewielką kostkę. Włożyć je do garnka z grubym dnem. Dodać sok wyciśnięty z cytryny i trochę cukru. Gotować na niewielkim ogniu. Jak zmiękną (po około 2 godzinach), zrobią się już takiej bardziej żółte wtedy dodać nalezy resztę cukru. Zdjąć z ognia, aby odparowały. Kiedy ostygną znów pogotować około godzinki. Najlepiej przez 2 dni po jakiejś godzince, bo konfitura musi zgęstnieć przez odparowanie wody zawartej w pomidorach. Gotowy dżem nałożyć do wyparzonych suchych słoików, zakręcić i postawić do góry dnem. Można zapasteryzować ok. 15 min. dla pewności, aby słoiki \'chyciły\'.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pacpaw 07.01.2011 00:11
pomidor zielony to chodzi o pomidory niedojrzałe czy jakaś inna odmiana?

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak