Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dżem z winogron, borówek i aronii

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

winogrona 1/2 kg
borówka amerykańska 1/2 kg
owoce sezonowe 1/2 kg aronia
cukier 1,5 kg
sok z cytryny 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Dżem z winogron, borówek i aronii

Aronię zamrozić na 24 godziny, następnie umyć, wsypać do garnka, wlać pół szklanki wody, dodać borówki i cukier, gotować około 15 minut. Następnie rozgnieść owoce tłuczkiem do ziemniaków. Dodać oczyszczone winogrona, sok z cytryny i gotować do pożądanej gęstości. Gorący dżem przełożyć do przygotowanych słoików, szczelnie zakręcić wieczka. Odwrócić do góry dnem na 5 minut. Przechowywać w chłodnym miejscu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak