Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

DŻEM Z TRUSKAWEK I RABARBARU

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

truskawki 1,5 kg
rabarbar1 1 kg
cukier kg2 kg
woda 200 ml
laska cynamonu 2

Porada

Zamiast laski cynamonu , można dodać cynamonu w proszku .

Przepis i sposób przygotowania na: DŻEM Z TRUSKAWEK I RABARBARU

Usuwamy szypułki , przedtem truskawki płuczemy . Wkładamy do dużego garnka . Oczyszczamy z włókien rabarbar , myjemy , kroimy w kawałki o szer.2-3 cm , wkładamy do truskawek . Dodajemy cynamon i wlewamy wodę . Gotujemy na małym ogniu często mieszając około 20 minut . Dodajemy cukier. Z bieramy pianę .Dżem smażymy co najmniej 1 godzinę .Gdy rabarbar rozpadnie się , wyjmujemy cynamon , przelewamy dżem do wyparzonych słoiczków , zkręcamy , pasteryzujemy .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak