Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dżem z renklod i węgierek z kardamonem

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

śliwki węgierki 1 kg
śliwki renklody 1kg
cukier kryształ 12-15 łyżek
żelfix 2 op. 3:1
Kardamon mielony Prymat do smaku

Porada

Zamiast kardamonu można wykorzystać mielonym cynamon, goździki lub domową mieszankę korzenną.

Przepis i sposób przygotowania na: Dżem z renklod i węgierek z kardamonem

Kroki postępowania

1
Śliwki przebrać i dokładnie umyć - pozostawić na sitku do osączenia.
Krok 1 - Dżem z renklod i węgierek z kardamonem  foto
2
Gorącym dżemem napełnić wyłączone słoiczki, zakręcić suchymi pokrywkami i postawić dnem do góry. Po 10-15 minutach słoiczki odwrócić i pozostawić do ostygnięcia.
Krok 2 - Dżem z renklod i węgierek z kardamonem  foto
3
Podlać kilkoma łyżkami wody, nakryć szczelną pokrywką i ogrzewać do momentu, aż śliwki się rozgotują.
Krok 3 - Dżem z renklod i węgierek z kardamonem  foto
4
Wsypać mielony kardamon dla aromatu oraz cukier - ogrzewać do zagotowania stale mieszajac. Kiedy cukier się rozpuści, zmiksować całość na gładki mus.
Krok 4 - Dżem z renklod i węgierek z kardamonem  foto
5
Na koniec wsypać żelfix i wymieszać do rozpuszczenia. Można pomóc sobie mikserem z mieszadłami do ciasta na niskich obrotach albo z końcówką rozdrabniającą.
Krok 5 - Dżem z renklod i węgierek z kardamonem  foto
6
Gorący dżem natychmiast przelać do przygotowanych słoiczków, zamknąć suchymi pokrywkami i postawić dnem do góry. Po 10-15 minutach odwrócić i pozostawić do ostygnięcia.
Krok 6 - Dżem z renklod i węgierek z kardamonem  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 01.09.2015 07:26
Ja też będę smażyła tradycyjne powidła, ale dopiero jesienią, bo późne śliwki są do nich najlepsze :)
Habibi 30.08.2015 10:01
@Ewa - podejrzewał, że to regionalna nazwa :) Ważne, że śliwka smaczna ;)
Ewa Wojtaszko 29.08.2015 23:04
u mnie na te renklody mówi się langrody :)
Katarzyna/kate1980 29.08.2015 22:30
świetny przepis
mirosława4 29.08.2015 20:00
bardzo dobry
Mama niejadka 29.08.2015 18:54
pyszny dżemik
gosia1988 29.08.2015 18:51
smaczny dżemik
agaK. 29.08.2015 17:46
O właśnie mam węgierki i chcę z nich też trochę powideł zrobić.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak