Dżem z rabarbaru

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • rabarbar

    1 kg
  • pomarańcza

    1 sztuka
  • galaretka pomarańczowa

    1 sztuka
  • sok pomarańczowy

    1 szklanka
  • cukier

    0,5 kg
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Dżem z rabarbaru  foto
Rabarbar ma ważyć już po pokrojeniu i oczyszczeniu równy kilogram.
Krok 2 - Dżem z rabarbaru  foto
Przygotowany rabarbar przełożyć do garnka, dodać 1/4 łyżeczki soli i szklankę soku pomarańczowego, przykryć i rozgotować.
Krok 3 - Dżem z rabarbaru  foto
Rozgotowany rabarbar zdjąć z palnika i zmiksować na mus, dodać do niego obraną ze skórki i błonek oraz pokrojona na mniejsze kawałki pomarańcze, delikatnie wymieszać.
Krok 4 - Dżem z rabarbaru  foto
.Cukier i 1 dżemiks dodać do dżemu i zagotować cały czas ostrożnie mieszając po zagotowaniu zdjąć z palnika i dodać sypką galaretkę po wymieszaniu i rozpuszczeniu się galaretki szybko przełożyć do przygotowanych słoiczków, odwrócić do góry dnem i zostawić do wystudzenia.
iziona
Galaretka nie jest konieczna, ale moim zdaniem fajnie podkręciła smak i zapach dżemu.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (13)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ada-Gaba 01.06.2014 11:04
nigdy takiego nie próbowałam, wygląda przepysznie
ao_12 19.05.2014 18:29
jeszcze nie jadłam dżemu z rabarbaru, chętnie spróbuję ;)
Kejti 17.05.2014 12:01
Uwielbiam rabarbar,dżem nie bardzo,ale pomysł ciekawy i mój syn byłby zachwycony :-)
alaaa 16.05.2014 22:00
super ma kolorek
Smaczna_B 16.05.2014 15:52
piękne zdjęcie , smaczny przepis
Ania84 16.05.2014 13:15
Jeszcze takiego nie jadłam
Marta1986 16.05.2014 13:14
smaczny dzem
Habibi 16.05.2014 12:16
uwielbiam rabarbarowy dżemik :) to jeden z moich ulubionych wiosennych smaków :)
Wacław 16.05.2014 11:16
na pewno pyszny,nie jadłem takiego !
norweska20 16.05.2014 10:51
pyszności taki dżemik

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat