Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dżem z porzeczek

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

porzeczki czerwone 500 g
porzeczki 500 g (białe)
cukier trzcinowy 600 g

Przepis i sposób przygotowania na: Dżem z porzeczek

Porzeczki przebrałem, starannie umyłem, osuszyłem i oczyściłem.
Połowę owoców rozgniotłem, zagotowałem, dodałem cukier i ciągle mieszając, podgrzewałem. Gdy cukier się rozpuścił, wsypałem resztę porzeczek, gotowałem, ostrożnie mieszałem, aż dżem zaczął gęstnieć ( kropla dżemu nie powinna się rozpływać na spodku ).
Gorący dżem przełożyłem do słoików, zamknąłem nakrętkami przetartymi spirytusem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

MałaMi89 30.07.2016 23:37
Rok temu dostałam dużo porzeczek i narobiłam się takich dżemów, aż jeszcze do dziś kilka słoików (+ soków) stoi w piwnicy :) lubimy! Więc dobrze, że dużo było :)
olkaaa 30.07.2016 20:21
Bardzo lubię
joannaa24 30.07.2016 19:54
Świetny, uwielbiam porzeczki :)
Mama niejadka 30.07.2016 19:40
Pyszny dżemik
Konczi 30.07.2016 13:55
ja również uwielbiam takie dzemiki :-)
kd045 30.07.2016 13:51
uwielbiam ;]

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak