Dżem z porzeczek

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • porzeczki czerwone

    500 g
  • porzeczki

    500 g (białe)
  • cukier trzcinowy

    600 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Porzeczki przebrałem, starannie umyłem, osuszyłem i oczyściłem.
Połowę owoców rozgniotłem, zagotowałem, dodałem cukier i ciągle mieszając, podgrzewałem. Gdy cukier się rozpuścił, wsypałem resztę porzeczek, gotowałem, ostrożnie mieszałem, aż dżem zaczął gęstnieć ( kropla dżemu nie powinna się rozpływać na spodku ).
Gorący dżem przełożyłem do słoików, zamknąłem nakrętkami przetartymi spirytusem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
MałaMi89 30.07.2016 23:37
Rok temu dostałam dużo porzeczek i narobiłam się takich dżemów, aż jeszcze do dziś kilka słoików (+ soków) stoi w piwnicy :) lubimy! Więc dobrze, że dużo było :)
olkaaa 30.07.2016 20:21
Bardzo lubię
joannaa24 30.07.2016 19:54
Świetny, uwielbiam porzeczki :)
Mama niejadka 30.07.2016 19:40
Pyszny dżemik
Konczi 30.07.2016 13:55
ja również uwielbiam takie dzemiki :-)
kd045 30.07.2016 13:51
uwielbiam ;]

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat