Dżem z porzeczek

Dżem z porzeczek

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • porzeczki czerwone

    500 g
  • porzeczki

    500 g (białe)
  • cukier trzcinowy

    600 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Porzeczki przebrałem, starannie umyłem, osuszyłem i oczyściłem.
Połowę owoców rozgniotłem, zagotowałem, dodałem cukier i ciągle mieszając, podgrzewałem. Gdy cukier się rozpuścił, wsypałem resztę porzeczek, gotowałem, ostrożnie mieszałem, aż dżem zaczął gęstnieć ( kropla dżemu nie powinna się rozpływać na spodku ).
Gorący dżem przełożyłem do słoików, zamknąłem nakrętkami przetartymi spirytusem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MałaMi89

30.07.2016 23:37
Rok temu dostałam dużo porzeczek i narobiłam się takich dżemów, aż jeszcze do dziś kilka słoików (+ soków) stoi w piwnicy :) lubimy! Więc dobrze, że dużo było :)

olkaaa

30.07.2016 20:21
Bardzo lubię

joannaa24

30.07.2016 19:54
Świetny, uwielbiam porzeczki :)

Mama niejadka

30.07.2016 19:40
Pyszny dżemik

Konczi

30.07.2016 13:55
ja również uwielbiam takie dzemiki :-)

kd045

30.07.2016 13:51
uwielbiam ;]

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat