Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dżem z pigwy z nutą pomarańczy

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pigwa 1 kg
cukier 1 szklanka
cukier żelujący 1/2 szklanki
sok z pomarańczy 1 szklanka

Porada

Dżem z pigwy to obowiązkowa pozycja w mojej kuchni w okresie jesienno – zimowym. Pigwa zawiera bowiem dużo witaminy C oraz wiele innych witamin, a także pierwiastki mineralne, które skutecznie wzmacniają odporność organizmu i wspomagają układ odporno

Przepis i sposób przygotowania na: Dżem z pigwy z nutą pomarańczy

1.
Owoce pigwy umyć, obrać i oczyścić z pestek. Pokroić na ósemki a następnie na mniejsze kawałki. Przełożyć do garnka, zasypać cukrem i zalać sokiem z pomarańczy. Gotować na bardzo małym ogniu tak długo aż owoce staną się miękkie i nabiorą odpowiedniej konsystencji dżemu.
2.
Gorący dżem przełożyć do wyparzonych słoików, zakręcić i odwrócić do góry dnem. Dodatkowo można pasteryzować kilka minut .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Renataj 14.02.2016 17:08
Smakowita propozycja - z pewnością smakuje wspaniale:)
mirosława4 14.02.2016 16:35
jestem ciekawa smaku tego dżemu nigdy jeszcze nie jadłam
Ola1984 14.02.2016 14:36
Bardzo pysznie wygląda, idealny do domowego pieczywa.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak