Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dżem z papierówek

3.0
(17)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jabłka 3 kg
cukier 1/2 kg
skórka pomarańczowa kandyzowana 2 opakowania
pomarańcza 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Dżem z papierówek

Jabłka umyć i pociąć na kawałki tylko usuwając gniazda nasienne i ewentualne uszkodzenia bez obierania skórki, dolać do nich 1 szklankę wody, przykryć i rozgotować. Kiedy jabłka są rozgotowane to jeszcze gorące przecieramy przy pomocy przecieraka, teraz mus zleci na dół, a wszystko inne zostanie na sitku. Do przetartych jabłek dodajemy sok z pomarańczy, cukier i stawiamy na małym palniku gdzie bardzo często mieszając smażymy do odpowiedniej gęstości na koniec dodajemy skórkę kandyzowaną i dokładnie mieszamy.
Dżem przekładamy do słoików i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

romanrafal
romanrafal 25.08.2014 13:28
bardzo dobry,robię podobny
Triss 17.08.2014 09:51
w sam raz do naleśników.
Magula 16.08.2014 21:34
pyszny dżemik i piekne serwetki
2milutka 16.08.2014 21:30
wyśmienity do ciasta:)
karolina1869 16.08.2014 21:18
pyszny taki dżem
gosia1988 16.08.2014 20:55
bardzo lubię taki i też robię :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak