Dżem z mirabelki z kardamonem

Dżem z mirabelki z kardamonem

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mirabelki

    1200 g
  • woda

    1/3 szkl
  • cukier

    500 g
  • Kardamon mielony Prymat

    1/2 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mirabelki płuczemy, wrzucamy do garnka o grubym dnie, dolewamy wodę i gotujemy na małym ogniu, aż owoce się rozpadną. Owoce przekładamy partiami na sito i lekko je rozgniatamy. następnie wyjmujemy wszystkie pestki.

Owoce przekładamy z powrotem do garnka, dodajemy cukier i odparowujemy na małym ogniu przez godzinę, półtorej. Wszystko zależy od tego jak bardzo soczyste są owoce. Odstawiamy do wystudzenia. Jeśli uzyskamy już odpowiednią dla nas konsystencję dżemu, dżem podgrzewamy, dodajemy przyprawy, mieszamy i gorący przekładamy do wyparzonych suchych słoików. Słoiki stawiamy do góry nogami, gdy wystygną sprawdzamy czy denka przykrywek są wklęsłe. Jeśli tak, oznacza to, że słoiki dobrze się zamknęły.

Natomiast jeśli dżem wyda się nam za rzadki odparowujemy go dalej. A gdy uzyskamy odpowiednią dla nas konsystencję, dżem podgrzewamy, dodajemy przyprawy, mieszamy i gorący przekładamy do wyparzonych suchych słoików. Słoiki stawiamy do góry nogami, gdy wystygną sprawdzamy czy denka przykrywek są wklęsłe.


Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
cukiereczek 17.09.2015 17:14
pyszny,wyjątkowy,domowy
Ania321 17.09.2015 15:47
musi być pyszny :)
Agnieszka-87-25 17.09.2015 14:39
super smaki

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat