Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dżem z leśnych jeżyn

3.0
(13)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jeżyny 1 kg
cukier 1 szkl

Przepis i sposób przygotowania na: Dżem z leśnych jeżyn

Kroki postępowania

1
Oczyszczone jeżyny umieścić w garnku z grubym dnem i zacząć podgrzewać. Rozgnieść owoce tłuczkiem do ziemniaków i smażyć, aż owoce całkiem się rozpadną. Można dodatkowo zmiksować trochę blenderem. Przetrzeć przez sito i wlać z powrotem do garnka.
Krok 1 - Dżem z leśnych jeżyn foto
2
Wsypać cukier i smażyć do uzyskania gęstej konsystencji. Nawet parę godzin. Podana ilość cukru jest orientacyjna.
Krok 2 - Dżem z leśnych jeżyn foto
3
Gorący i wrzący dżem wlewać do wyparzonych słoiczków. Zakręcać i odstawiać. Smacznego!
Krok 3 - Dżem z leśnych jeżyn foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

adelajda 31.08.2014 15:17
Dla mnie pyszny dżemik :)
Renata9 26.08.2014 08:01
świetny dżemik
gosia1988 26.08.2014 07:01
zimą taki dżem świetnie smakuje :)
pestka 26.08.2014 05:56
lubię takie dżemy

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak