Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

dżem z dyni z nutką pomarańczy

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

dynia 1 szt. (3-4 kg.)
cukier 1/2 kg.
galaretka pomarańczowa 2 szt.
galaretka cytrynowa 1 szt.
Goździki całe Prymat 5 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: dżem z dyni z nutką pomarańczy

Dynię obrać pokroić w kawałki , umyć i włożyć do garnka , dodać goździki , wlać odrobinę wody (1/2 szkl.) aby podczas smażenia się nie przypaliła , przykryć pokrywką i smażyć do miękkości . Jak dynia będzie miękka to zmiksować ją na gładki krem , ponownie zagotować jeśli puści dużo soku to przed wsypaniem cukru i galaretek zredukować go , dodać cukier oraz suche galaretki cały czas mieszając aby się dokładnie rozpuściły a mus nie przywarł do dna , jak się zagotuje to gorący dżem nakładać do umytych słoików , szczelnie zakręcać i odstawić do góry dnem do wystygnięcia . Po całkowitym wystudzeniu wynieść w chłodne miejsce . Gotowałam ten dżem po raz pierwszy i efekt (smak ) jest powalający . Polecam aby zrobić jeśli macie nadmiar dyni .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak