Dżem z dyni pomarańczowy

Dżem z dyni pomarańczowy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • dynia

    1,5 kg
  • galaretka pomarańczowa

    1
  • imbir mielony

  • cynamon Prymat

  • cukier waniliowy

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Dynię pokroić w kostkę, przełożyć do garnka z nieprzywierającym dnem i podlać odrobiną wody. Dusić pod przykryciem do miękkości. Kiedy dynia będzie już miękka zmiksować na gładką masę. Do gorącej wsypać galaretkę pomarańczową. Ja podzieliłam na tym etapie zmiksowaną masę. Do jednej części dodałam cynamon i imbir a do drugiej cukier z wanilią . Gorący dżem nakładać do wyparzonych i osuszonych słoików. Po zakręceniu odstawić do góry dnem. Przechowywać w chłodnym miejscu.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

gosia56

29.10.2014 09:51
pyszny dzem ;)

Wiktoria29

29.10.2014 09:49
bardzo smacznie wygląda,

Wacław

29.10.2014 09:22
ładny ma kolorek i na pewno smaczny !

Habibi

29.10.2014 08:58
Pięknie wygląda, uwielbiam ten kolor :)) Również robię taki dżemik (choć nieco inaczej), ale sądzę, że smak pomarańczowy pasuje do dyni idealnie, podobnie jak imbir i cynamon :) Ja dodaję też kardamon i czasami goździki.

Ola1984

29.10.2014 06:53
Fajny, pomarańczowy dżemik :)

ice cubes

29.10.2014 00:21
lubię takie dżemy :)

Kuchenka

28.10.2014 22:04
konsystencja wygląda bardzo zachęcająco ;)

Konczi

28.10.2014 21:50
Bardzo lubię taki dżemik :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat