Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dżem z dyni i pomarańczy

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

dynia 800 gramów
pomarańcza 2 sztuki
cukier 3/4 szklanki
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Dżem z dyni i pomarańczy

Dynię obraną i pokrojoną w kostkę w garnku zalewamy szklanką wody, gotujemy do miękkości,
W tym czasie wyparzamy pomarańcze i cytrynę przelewając wrzątkiem, ścieramy skórkę z połowy pomarańczy,
Następnie obieramy pomarańcze, usuwając - odcinając w całości białą część skóry, kroimy na mniejsze części,
Gdy mamy dynię miękka dodajemy do niej pomarańczę, wyciskamy sok z cytryny, dodajemy cukier, plus gałkę mieszamy,
Gdy dynia zaczyna się rozpadać blendujemy całość, gotujemy jeszcze chwilę do uzyskania zadowalającej nas konsystencji,
Gorący dżem przekładamy do wyparzonych słoiczków, odwracamy do góry dnem, studzimy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Monika-twin 09.09.2015 15:01
fajny dżemik.
Habibi 09.09.2015 12:40
Ja już od tygodnia codziennie robię jakiś dżemik - akurat dyniowe zostawiam sobie na pōźniej, ale prawie co roku robię.
magda1976 09.09.2015 12:19
Super dżemik
Wafelek2601 09.09.2015 11:52
Bardzo dobry
IZABELA29 09.09.2015 11:15
musi byc smaczny
Futka 09.09.2015 09:49
Bajeczny dżemik :D
bertpvd 09.09.2015 09:37
świetny przepis
dom-agi 09.09.2015 09:16
Piękny kolor!
Mama niejadka 09.09.2015 09:05
Pyszny dżemik, też taki robiłam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak