Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dżem z dyni

2.0
(7)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

miąższ z dyni 4 kg
żelfix 3 opakowania (3:1)
cukier 1,2 kg
sok z cytryny z 4 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Dżem z dyni

Kroki postępowania

1
Dynię przekroić na pół, wyjąć nasiona, podzielić na mniejsze kawałki, odciąć łupkę i miąższ kroić na kostkę. Skroić tyle dyni aby uzyskać 4 kg samego miąższu.
Krok 1 - Dżem z dyni foto
2
Pokrojoną dynię przełożyć do garnka i gotować pod przykryciem ok. 20-30 minut. Potem odkryć aby woda odparowała. Mieszać od czasu do czasu.
Krok 2 - Dżem z dyni foto
3
Po 1 godzinie gotowania dyni dodać sok z cytryn. Gotować jeszcze ok. 15- 20 minut.
Krok 3 - Dżem z dyni foto
4
Lekko ostudzoną dynię zmiksować. Odstawić na noc.
Krok 4 - Dżem z dyni foto
5
Wymieszać dynię i dodać żelfixy. Gotować aż zewrze często mieszając. Dodać wtedy cukier i znów zagotować. Gotować jeszcze 5 minut.
Krok 5 - Dżem z dyni foto
6
Gorący dżem z dyni przekładać do wyparzonych i wysuszonych słoików, zakręcić szczelnie i postawić do góry dnem na ok. 20 minut. Przechowywać w chłodnym miejscu.
Krok 6 - Dżem z dyni foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mami93 31.03.2015 23:37
piękny kolor :)
barbara11561 31.03.2015 17:06
Pyszny ,też mam go w swoich zapasach jeszcze:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak