Przepis i sposób przygotowania na: Dżem z dyni
Przyrządzenie:
Dynię obrać, oczyścić z pestek i gąbczastego miąższu, zetrzeć na grubej tarce i wymieszać ze startymi jabłkami oraz obraną, pokrojoną w kostkę pomarańczą. Dodać cukier, cynamon oraz goździki i dusić na małym ogniu co najmniej 30 min. Gdy dżem będzie gęsty i szklisty wkładać do wyparzonych słoików twist off. Słoik zamknąć, odwrócić do góry dnem i pozostawić do ostygnięcia.
Dynię obrać, oczyścić z pestek i gąbczastego miąższu, zetrzeć na grubej tarce i wymieszać ze startymi jabłkami oraz obraną, pokrojoną w kostkę pomarańczą. Dodać cukier, cynamon oraz goździki i dusić na małym ogniu co najmniej 30 min. Gdy dżem będzie gęsty i szklisty wkładać do wyparzonych słoików twist off. Słoik zamknąć, odwrócić do góry dnem i pozostawić do ostygnięcia.