Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
dynia
1 kg -
kwaśnych jabłek
50 dag -
cukru
1 kg -
dag rodzynek
10 dag -
cynamonu Prymat
1,5 łyżeczki
Sposób przygotowania
Dynię obrać, oczyścić z pestek i gąbczastego miąższu, zetrzeć na grubej tarce i wymieszać ze startymi jabłkami oraz obraną, pokrojoną w kostkę pomarańczą. Dodać cukier, cynamon oraz goździki i dusić na małym ogniu co najmniej 30 min. Gdy dżem będzie gęsty i szklisty wkładać do wyparzonych słoików twist off. Słoik zamknąć, odwrócić do góry dnem i pozostawić do ostygnięcia.
Komentarze (101)
Nie masz konta? Zarejestruj się
Załaduj więcej komentarzy (91)