Dżem z dużymi kawałkami truskawek

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • truskawki świeże

    1 kilogram
  • cukier

    350 gram
  • woda

    1/2 szklanka
  • żelfix

    1 opakowanie
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Truskawki dokładnie opłukać pod bieżąca wodą, przełożyć na sitko i odsączyć z wody. Usunąć szypułki. Duże owoce pokroić na 6-8 części, średnie na 4, a małe zostawić w całości. Truskawki przełożyć do rondla z grubym dnem, wlać pół szklanki wody, wsypać środek żelujący i bardzo dokładnie wymieszać.
Rondel nakryć pokrywką, zagotować i gotować przez 1 minutę. Wsypać cukier i często mieszając gotować jeszcze 3 minuty. Rondel zdjąć z kuchenki, a dżem mieszać, aż zaniknie powstała w czasie gotowania piana.
Gorącym dżemem napełnić wcześniej wyparzone słoiki, zakręcić, nakryć kilkoma ręcznikami kuchennymi i zostawić do całkowitego wystygnięcia.
anemon
Przygotowanie smacznego dżemu nie zawsze musi być czasochłonne. Wystarczy kupić środek żelujący dobrej jakości, a pyszny dżem mamy gotowy w kilka chwil. Taki dżem z dużymi kawałkami owoców dzięki temu, że krótko go gotujemy, jest bardzo aromatyczny.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
caralajna 19.07.2014 11:20
wygląda świetnie
Alex_M 12.07.2014 14:05
pyszny dżem!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat