Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dżem z czerwonej porzeczki

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Pyszny dżem z czerwonej porzeczki, doskonały do kanapek, deserów lub ciast. Polecam!

Składniki:

porzeczki czerwone 1 kilogram
cukier 0.5 kilograma
cukier 1 szczypta

Porada

To, czy dżem z porzeczki jest gotowy, można sprawdzić wylewając kroplę na talerzyk, jeśli tężeje - można zakończyć gotowanie.

Przepis i sposób przygotowania na: Dżem z czerwonej porzeczki

Porzeczki przebrać, umyć, usunąć szypułki. Lekko rozdrobnić - widelcem. Zasypać cukrem. Odstawić.

Przełożyć masę owocową do garnka i gotować stale mieszając. Po zagotowaniu gotować dżem porzeczkowy jeszcze około pół godziny, powinien zgęstnieć. Gorący dżem przelewać do wyparzonych słoików i zakręcać, a następnie ustawiać dnem do góry.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak