Dżem z czarnej porzeczki

Dżem z czarnej porzeczki

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • żelfix

    1,5 opakowania
  • cukier

    500 gram
  • czarna porzeczka

    1,5 kilo
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Dżem z czarnej porzeczki

Porzeczki oczyścić, umyć, wrzucić do garnka z grubym dnem, wymieszać z żelfixem i zagotować, gotowac około 10 minut.

Wsypać cukier i ponownie zagotować, gotować kolejne 10 minut, ciągle mieszając, aż zrobi się gęsta masła z małą dozą całych owoców.

Zdjąć garnek z ognia i jeszcze chwilę mieszać, po czym jeszcze gorący nakładać do słoiczków i od razu mocno zakręczać, a następnie stawiać do góry dnem i pozostawić do całkowitego wystygnięcia.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat