Dżem z czarnej porzeczki

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • porzeczki czarne

    3 kg
  • cukier

    1 kg
  • żelfix

    1 szt.
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Porzeczki oczyścić i umyć dokładnie. Do garnka wrzucamy porzeczki posypując cukrem i gotujemy na małym ogniu od czasu do czasu mieszając. Gdy porzeczki już puszczą sok i będą się rozgotowywać dodać żelfix i od czasu do czasu mieszać. Zdjąć pianę jeśli się pojawi. Nakładać do słoików i od razu zakręcać. Odstawić do góry dnem na parę minut.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
IwonaKa 10.12.2013 17:22
pyszny taki domowy dżem
Karolcia12 05.10.2013 14:13
dawaj słoiczek do mnie
marzencia2007 17.03.2013 09:59
przyznam szczerze że nie jadłam nigdy takiego
PaniMISIOWA 01.12.2012 14:40
pycha!
smakowita 27.09.2012 09:10
jeden z moich ulubionych
gosia47-47 18.08.2012 09:21
pychota

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat