Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

dżem z czarnego bzu

4.0
(23)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

czarny bez 2 kg.
cukier 1/2 kg.
sok z cytryny 2 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: dżem z czarnego bzu

z czarnego bzu usunąć baldachy,umyć,osączyć na sicie,włożyć do garnka i zagotować na wolnym ogniu,jak owoce zaczną puszczać sok wsypać cukier i wyciśnięty sok z 2 cytryn wymieszać i gotować jeszcze przez godzinę na wolnym ogniu,po tym czasie owoce przetrzeć przez sito,wkładać jeszcze gorący do umytych słoików szczelnie zakręcać i odwrócić do góry dnem,po całkowitym wystudzeniu wynieść w chłodne zaciemnione miejsce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

olkaaa 19.05.2014 07:41
bardzo lubię
IKrakowianka 16.10.2013 19:57
super smak!
caralajna 20.09.2013 07:41
warto mieć zapas takiego dżemu na zimę
Granita 17.09.2013 22:00
ja również pamiętam ten smak z dzieciństwa-głównie soku i jego krzepiące(być może podświadome) działanie
Habibi 05.09.2013 18:30
Ja od dzieciństwa znam ten smak, nie tylko z dżemu, ale i z soku z dzikiego/czarnego bzu. Smak ma nieporównywalny z niczym, ale znam też osoby, które właśnie ten smak odrzucał... Mnie bardzo smakuje, zwłaszcza, kiedy mróz i śnieg za oknem ;)
gosia561 05.09.2013 17:32
dobry sposób na bez
Renata9 05.09.2013 15:45
nigdy nie jadłam i nigdy też nie robiłam takiego dżemu, ciekawe jak smakuje
mirosława4 05.09.2013 15:44
tez robiłam w tym roku po raz pierwszy i smak o dziwo Mnie zaskoczył :)
Mniam 05.09.2013 15:37
Nigdy takiego nie jadłam i jestem bardzo ciekawa smaku.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak