Dżem z cukini o smaku agrestowym do słoików

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

gniazd

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

gniazda

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cukinia

    2,5 kg
  • cukier

    200 g
  • cukier wanilinowy

    2 łyżeczki
  • galaretka agrestowa

    1 szt
  • Kwas cytrynowy Prymat

    3 łyżeczki
  • olejek cytrynowy

    1/2 op
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Dżem z cukini o smaku agrestowym do słoików foto
Cukienie obrać, oczyścic z nasion i zetrzec na grubej tarce.
Krok 2 - Dżem z cukini o smaku agrestowym do słoików foto
Gotować w garnku ok 1 godziny, od czasu do czasu mieszając, uważając aby się nie przypaliła. Cukier wymieszać z cukrem waniliowym, kwaskiem cytrynowym i galaretką. Przygotowany proszek wsypać do cukini zamieszać.
Krok 3 - Dżem z cukini o smaku agrestowym do słoików foto
Na koniec wlać olejek cytrynowy i gotować jeszcz ok 15-20 minut. Wyłączyc i od razu przekładac do słoików, i postawic do góry dnem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Kate131 25.02.2013 08:40
tez robię taki,pyszny
Danost 11.02.2013 07:16
pyszne
pacpaw 16.01.2013 21:59
takiego przetworu jeszcze na DS nie widziałem. Kulinarny biały kruk
Magula 03.08.2012 18:15
Pyzo polecam Ci ten dżemik jest pyszny i jeśli ktoś nie wiem z czego jest zrobiony to napewno się nie domyśli.
Ewelina47 03.08.2012 13:51
ale klorek świetny
SmacznaPyza 25.07.2012 19:16
dżem z cukinii? ciekawe - chętnie bym spróbowała

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat