Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dżem z borówek

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

borówki 1 kg
gruszki 50 dag
jabłka 50 dag
cukier 90 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Dżem z borówek

Borówki przebrać, umyć. Jabłka i gruszki umyć, obrać i pokroić na cząstki, wykroić gniazda nasienne. Gruszki włożyć do wrzącej wody i gotować do miękkości. Odcedzić. Wywar pozostawić w rondelku o grubym dnie. Zrobić syrop z cukru i 2/3 szklanki wywaru gruszkowego. Do wrzącego dodać ugotowane gruszki, surowe jabłka i borówki. Gotować na małym ogniu, mieszając, aż borówki staną się szkliste. Z gotowego dżemu zdjąć szumowiny, gorący przełożyć do wyparzonych słoików, szczelnie zamknąć i odstawić do wystudzenia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak