Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dżem z aronii, jabłek i gruszek

4.0
(25)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

owoce 2 kg ( aronia)
jabłka 1/2 kg
gruszki 1/2 kg
sok jabłkowy 1 szkl
sok z cytryny 3-4 łyżki
Cynamon mielony Prymat 1 łyżka
cukier 1 kg

Porada

Dżem z aronii, jabłek i gruszek z dodatkiem mielonego cynamonu jest aromatyczny i bardzo smaczny.

Przepis i sposób przygotowania na: Dżem z aronii, jabłek i gruszek

Kroki postępowania

1
Aronię włożyć do zamrażarki na 1-2 doby. Następnie przelać wrzącą wodą, wsypać do garnka z grubym dnem, wlać sok z jabłek i gotować około pół godziny.
Krok 1 - Dżem z aronii, jabłek i gruszek foto
2
Jabłka i gruszki obrać, pokroić na kawałeczki, skropić sokiem z cytryny, połączyć z aronią.

Krok 2 - Dżem z aronii, jabłek i gruszek foto
3
Wsypać cukier i cynamon. ( Gdy owoce są kwaśne można dodać więcej cukru).
Krok 3 - Dżem z aronii, jabłek i gruszek foto
4
Gotować na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu do uzyskania odpowiedniej gęstości.

Gorący dżem przełożyć do wyparzonych słoiczków, szczelnie zamknąć, odwrócić na 10-15 minut do góry dnem. Przechowywać w chłodnym miejscu.
Krok 4 - Dżem z aronii, jabłek i gruszek foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Stenka 06.09.2016 08:43
warto zrobić
adelajda 21.11.2015 12:45
Pyszny dżemik :)
bertpvd 21.11.2015 10:03
przepis rewelacja ! Nie ma to jak domowy wyrób ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak