Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dżem z arbuza po chorwacku

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

arbuz 3 kg
cukier 2-2,5 kg
pomarańcza 2 szt
cytryna 3 szt
laska wanilii 3 szt
rum 100 ml
Żelatyna wieprzowa Prymat 1 opcjonalnie

Przepis i sposób przygotowania na: Dżem z arbuza po chorwacku

Do dużego garnka wsypałem cukier. Dodałem sok wyciśnięty z cytrusów, wanilię oraz pokrojoną skórką z jednej cytryny. Zalałem 250 ml wody, zagotowałem, zmniejszyłem ogień.
Gotowałem ok. 20 minut. W międzyczasie wykroiłem miąższ z arbuza, pokroiłem go w kostkę. Dodałem do syropu z cytrusów. Gotowałem, aż masa zgęstniała. ( Jeśli nie osiągniemy pożądanej gęstości można dodać żelatynę ). Pod koniec gotowania wlałem rum, wymieszałem.
Dżem z arbuza można podawać od razu do białych bułeczek , można też przełożyć do słoiczków.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak