Dżem wisniowy z sokiem z czerwonych porzeczek

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • sok z czerwonych porzeczek

    1 szklanka
  • cukier

    2 szklanki
  • wiśnie bez pestek

    1 kg
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Na początku w większym garnku mieszamy sok z cukrem- podgrzewamy na niewielkim ogniu. Gdy cukier się rozpuści dodajemy wiśnie i gotujemy przez ok pół godziny.
Gotowy gorący dżem wkładamy do wyparzonych, gorących słoików i zamykamy.
Słoiki pasteryzujemy przez ok 15 minut.
Odstawiamy do wystygnięcia.
Słoiki najlepiej przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu.
Smacznego !!!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat