Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dżem wiśniowy (gładki)

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

wiśnie bez pestek 1 kg
cukier trzcinowy 500 g
sok z cytryny z 1/2 owocu
pektyna około 10 g

Przepis i sposób przygotowania na: Dżem wiśniowy (gładki)

Propozycja na smakowity, jednorodny, intensywnie wiśniowy dżem, który idealnie sprawdzi się na kanapki, jako dodatek do deserów, ciast lub owsianki :)

PRZYGOTOWANIE:

1. Umyte wiśnie drylujemy i dodajemy do nich cukier trzcinowy oraz sok z cytryny. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy na chwilę, aby owoce puściły sok.

2. Następnie całość doprowadzamy do wrzenia i gotujemy około 15 minut.

* podczas gotowania ściągamy pojawiający się "szum"

Po tym czasie miksujemy zawartość garnka na jednolitą masę, dodajemy pektynę i przez cały czas mieszając, gotujemy wszystko około 3 minuty.

3. Gotowy dżem przelewamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy i ustawiamy do góry dnem.

Życzę smacznego! :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Alex_M 27.01.2016 12:44
moja córka uwielbia takie dżemiki :)
Babeczka35 31.07.2015 08:00
Uwielbiam taki domowy dżem:)
olkaaa 31.07.2015 07:24
bardzo lubię
Catti 30.07.2015 21:05
musi być pyszny
jola91 30.07.2015 20:59
Domowe dżemy są zawsze najlepsze :D
agnieszka214 30.07.2015 20:54
Nie ma jak domowy dzem
Ewelina1991 30.07.2015 19:07
super dżem!!
Damiano
Damiano 30.07.2015 16:22
Bardzo smaczny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak