Dżem wiśniowy

Dżem wiśniowy

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • wiśnie

    2 kg
  • cukier

    3 kg
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Dżem wiśniowy

Wiśnie należy dokładnie umyć i wydrylować. Zasypujemy je 2 kg cukry i zostawiamy na trzy godziny. Po tym czasie należy je zagotować i zostawić w garnku do wystygnięcia. Po tym czasie dodajemy resztę cukru, zagotowujemy na nowo doprowadzając do wrzenia. Odstawiamy je i usuwamy szumowiny. Gorące przelewamy do słoików i dokładnie zakręcamy.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

gusia1000 18.01.2017 15:54
warto robić przetwory.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat