Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dżem wiśniowy

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

wiśnie 4 kg
cukier 2 kg
cytryny 2 szt
cukier żelujący 4 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Dżem wiśniowy

Wiśnie dokładnie myjemy i suszymy. Drylujemy wszystkie owoce i kroimy na połówki. Używamy tylko całych i świeżych, niezbitych owoców. Wrzucamy na patelnię, zasypujemy cukrem i gotujemy na małym ogniu. Mieszamy cały czas owoce. Cukier powinien całkowicie się rozpuścić a wiśnie powinny wypuścić swój prawdziwy sok. Proces powinien trwać 40-50 minut. Po tym czasie dodajemy sok z dwóch cytryn oraz cukier żelujący i mieszamy. Ponownie gotujemy nasze owoce około 1 godziny. Wlewamy bardzo gorący dżem do wyparzonych słoików. Odwracamy do góry dnem i czekamy do całkowitego wystudzenia. Nie ma potrzeby pasteryzowania

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 30.01.2016 21:40
jaki ładny słoiczek :)
adelajda 02.11.2015 13:40
Domowy najlepszy :)
Ewa Wojtaszko 31.10.2015 22:05
mój ulubiony :)
halina17 31.10.2015 20:18
Dobry domowy dżem.
gosia56 31.10.2015 10:31
super bo domowy

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak