Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dżem truskawkowy z kwiatami czarnego bzu

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

truskawki 1 kg
cukier 1,5 szklanki
sok z cytryny 1,5 szt
skórka z cytryny 1 szt
kwiaty czarnego bzu 4 łyżki
żelfix 1 op.

Przepis i sposób przygotowania na: Dżem truskawkowy z kwiatami czarnego bzu

Truskawki myjemy, usuwamy szypułki i kroimy w ćwiartki. Przekładamy je do garnka, dodajemy skórkę otartą z wyparzonej, ekologicznej cytryny i sok- całość zasypujemy cukrem, mieszamy i odstawiamy na 2-3 godziny. Kiedy truskawki puszczą sok, wstawiamy je na mały ogień i gotujemy około 40 minut.

Po tym czasie część truskawek się rozpadnie a masa trochę zgęstnieje – dodajemy wtedy kwiaty czarnego bzu i gotujemy jeszcze 5 minut. Do garnka dodajemy żelfix – gotujemy 2 minuty stale mieszając.

Gotowy, gorący dżem przekładamy do wyparzonych słoików i stawiamy denkiem do góry i zostawiamy tak aż do całkowitego wystygnięcia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak