Dżem truskawkowy według mojej mamy.

Dżem truskawkowy według mojej mamy.

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • truskawki

    2 kg
  • kiwi

    4 szt
  • sok z cytryny

    1 szt
  • cukier

    0,5 kg
  • cukier żelujący 3:1

    według uznania
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Truskawki obrane i umyte wsypujemy do garnka włączamy piec i dusimy. Można też owoce delikatnie rozgnieść lub jak kto woli blendować. W między czasie obrać i pokroić w plasterki kiwi i dorzucamy pokrojony w plasterki do truskawek. Do całość i wlewamy wyciśnięty sok z cytryny i dusimy ok 2 godzin po tym czasie wsypujemy cukier i co jakiś czas mieszamy po około 1 godziny wsypujemy cukier żelujacy lub dżemx i mieszamy zagotowujemy i ciepły nakładamy do słoiczków zakręcamy i odwracamy do góry dnem lub pasteryzujemy przez 10 min.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

anetaM18

05.03.2017 21:28
Najlepiej polecam dżem do naleśników lub na kanapki.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat