Dzem truskawkowy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • dwa kilo truskwek

  • kilo cukru

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Truskawki obrać z szypułek, dodać odrobinę wody, żeby łatwiej się rozgotowały, gotujemy godzinę na średnim ogniu. Gdy juz odparują, dodajemy cukier i gotujemy na wolnym ogniu, mieszając, do uzyskania pożądanej konsystencji. Najlepiej sprawdzić to nalewając łyżeczkę dżemu na talerzyk, gdy się nie rozlewa - dżem gotowy. Nalewamy go do wyparzonych słoiczków, zakręcamy, odwracamy do góry dnem, przykrywamy i zostawiamy do ostudzenia. Gdyby jakiś słoiczek się nie zamknął, można go zapasteryzować, gotując w garnku z wodą do 3/4 wysokości słoiczka, kilkanascie minut.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Betka 28.03.2013 13:07
mniam mój ulubiony;)
IZABELA29 17.01.2013 09:03
namiastka lata zamknięta w słoikach
ben-ka 16.01.2013 09:33
zazdroszczę takich zapasów:)
mysza666 20.02.2011 23:34
Oj jak już dawno nie jadłam domowego dżemu
angelika14 13.02.2011 10:22
też w sezonie robię dżemy domowe są najlepsze
m1monika 12.11.2010 10:14
musi być pyszny :-)
Mati13 11.11.2010 20:02
super dzemik:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat