Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dżem truskawkowy

2.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

truskawki 2 kg
cukier 1 kg
żelfix 2 opak.

Przepis i sposób przygotowania na: Dżem truskawkowy

Kroki postępowania

1
Owoce myję i usuwam szypułki.
Krok 1 - Dżem truskawkowy foto
2
Truskawki wkładam do garnka. Wsypuję dżemiksy i dokładnie mieszam, doprowadzam do zagotowania.
Krok 2 - Dżem truskawkowy foto
3
Następnie wsypuję cukier, mieszam i gotuję wszystko co jakiś czas mieszając aż do zniknięcia piany.
Krok 3 - Dżem truskawkowy foto
4
Gorącym dżemem napełniam suche i wcześniej wyparzone słoiczki, szczelnie zamykam, ustawiam słoiki do góry dnem na 5 minut.
Po tym czasie odwracam słoiczki, naklejam opisane etykiety i przenoszę dżem do spiżarni.
Krok 4 - Dżem truskawkowy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

iwi 17.07.2013 20:03
I dzięki niemu zima ma letni smak;)
2milutka 17.07.2013 19:57
taki domowy najlepszy:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak