Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dżem truskawkowy

2.0
(9)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

truskawki świeże 1 kg
cukier 2 szkl
środek żelujący na kg owoców

Przepis i sposób przygotowania na: Dżem truskawkowy

Kroki postępowania

1
Truskawki opłucz, obierz i przesyp do rondla. Rozgnieć tłuczkiem do ziemniaków, dodaj środek żelujący i dokładnie wymieszaj. Doprowadź do wrzenia, wsyp cukier i gotuj cały czas mieszając przez ok 5-10 minut.
Krok 1 - Dżem truskawkowy foto
2
Zostaw garnek na najmniejszym ogniu i nakładaj wrzącą konfiturę do słoiczków. Od razu zakręć i postaw do góry dnem. Poczekaj aż ostygnie.
Krok 2 - Dżem truskawkowy foto
3
Z 1kg truskawek wyszło mi 5 słoiczków dżemu.
Krok 3 - Dżem truskawkowy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Anna133 07.08.2013 10:13
prosty i na pewno pyszny na zimowe dni
jozefinach 15.06.2013 15:02
Mój ulubiony smak dżemu.
goofy9 14.06.2013 22:44
robię identyczny, najlepszy do świeżej słodkiej bułeczki
reniatka 14.06.2013 15:17
najlepszy jest taki domowy
nogawkuchni 14.06.2013 14:47
Zapewne pachnie i smakuje obłędnie,uwielbiam truskawkowe przetwory,do takiego dżemu to jeszcze świeży chlebek z masełkiem i kakao i pychota i radocha ogromna.
iwi 14.06.2013 13:23
Pycha dżemik do tościków.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak