Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dżem truskawkowo-rabarbarowy

3.0
(17)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

truskawki 750 g
rabarbar 250 g
cukier 500 g
żelfix 1 opak.

Przepis i sposób przygotowania na: Dżem truskawkowo-rabarbarowy

Kroki postępowania

1
Truskawki myję, usuwam szypułki. Rabarbar myję i kroję na małe kawałki.
Krok 1 - Dżem truskawkowo-rabarbarowy foto
2
Do garnka przekładam rozdrobione blenderem truskawki wraz z pokrojonym rabarbarem i doprowadzam do zagotowania. Wtedy wsypuję dżemiks i gotuję przez kilka minut. Następnie dodaję cukier i gotuję cały czas mieszając jeszcze przez kilka minut, aż do zniknięcia piany.
Krok 2 - Dżem truskawkowo-rabarbarowy foto
3
Gorący dżem nalewam ostrożnie do wcześniej suchych i wyparzonych słoiczków. Dokładnie zakręcam. Odwracam słoiki do góry dnem, a po 5 minutach odwracam je z powrotem zakrętkami do góry. Na słoiki naklejam etykiety (smaruję karteczki z napisem odrobiną mleka i przyklejam do powierzchni każdego słoika).
Krok 3 - Dżem truskawkowo-rabarbarowy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ola1984 23.07.2013 07:02
Pysznie. Uwielbiam domowe przetwory :)
Agnieszka_B 22.07.2013 23:39
Piękny kolor... Mi nie wyszedł tak bardzo intensywny
czekoladka_m 22.07.2013 22:07
ja też w tym roku taki robiłam;)
jerzy3 22.07.2013 20:56
ładnie się gotowe słoiczki prezentują

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak