Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dżem truskawkowo- rabarbarowy

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

truskawki 1,2 kg
rabarbar 0,6 kg
cukier

Przepis i sposób przygotowania na: Dżem truskawkowo- rabarbarowy

Rabarbar myjemy, obieramy, kroimy mniej więcej na 1-1,5 cm kawałki. Zasypujemy szklanką cukru, dokładnie mieszamy i odstawiamy na około 2 godziny. Po tym czasie truskawki dokładnie płuczemy, osuszamy, usuwamy szypułki. Całe owoce dodajemy do rabarbaru. Zagotowujemy i zmniejszamy ogień, aby owoce tylko lekko buzowały. Gotujemy do czasu aż niemal cały sok odparuje. W miarę potrzeby możemy jeszcze dosłodzić do smaku. Dżem możemy pasteryzować kilka minut w małych słoiczkach, ale u mnie nie doczekał tej chwili...

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

BernadettaP 11.09.2012 21:46
Iziona, to chyba mój ulubiony smak, więc serdecznie polecam :)
iziona 11.09.2012 21:30
Takiego jeszcze nie robiłam, ale zawsze mam na niego ochotę bo słyszałam, że jest bardzo dobry

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak