Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dżem truskawkowo-pomarańczowy

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

truskawki 1 kg
pomarańcza 4 szt
cukier 1 kg
sok z cytryny 1 szt
skórka z cytryny 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Dżem truskawkowo-pomarańczowy

Pomarańcze filetujemy, a z pozostałej części wyciskamy sok bezpośrednio do truskawek.
Od truskawek odcinamy szypułki i kroimy na pół, z pomarańczy ścieramy skórkę.
Dosypujemy cukier i gotujemy aż dżem się odparuje i zagęści. Cytryny myjemy, ocieramy skórki do gotującego się dżemu oraz wyciskamy z nich sok. Gotujemy jeszcze chwile dla połączenia się smaków. Gorący dżem przelewamy do wysterylizowanych lub wyparzonych słoików. Odstawiamy do góry dnem do wystudzenia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kloruś 31.01.2017 21:42
bardzo dziękuję :)
Wacław 31.01.2017 10:15
pyszna propozycja :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak