dżem śliwkowy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • śliwki węgierki

    2 kg
  • cukier

    1,5 kg
  • żelfix

    1 opakowanie
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Śliwki myjemy i pozbywamy się pestek. Wrzucamy je do garnka o grubym dnie i smażymy. Gdy śliwki puszczą sok wrzucamy cukier. Mieszamy często i smażymy na małym ogniu. Gdy śliwki rozpadną się i będą miały gęstą onsystencję dodajemy żelfix. Gotowy dżem przekładamy do wyparzonych słoików, zakręcay i stawiamy do góry dnem. Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Barbara777 03.12.2013 09:34
też taki robię;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat