Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

dżem śliwkowy

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

śliwki 3 kg
cukier waniliowy 35 dag
cukier kryształ 30 dag

Przepis i sposób przygotowania na: dżem śliwkowy

Składniki (3 słoiczki):
1,5 kg śliwek
200 g cukru waniliowego (domowego; lub 200 g cukru + laska wanilii)
100-300 g cukru białego (do smaku)

Śliwki płuczemy, przedzielamy na pół, usuwamy pestki. Zasypujemy cukrem i odstawiamy na ok 8 godzin. Nastepnie wrzucamy do garnka. i smażymy je na małym ogniu od czasu do czasu mieszając. Mieszamy aż dżem będzie miał gestą konsystencje. Ilość cukru jest uzalezniona od słodkości śliwek.


Przekładamy do słoików.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

TEtalicha 10.06.2013 21:32
do naeśnikow:)
mic 28.03.2013 21:18
nie robilem

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak