Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dżem śliwkowy

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

śliwki 1 kg
cynamon 1 łyżeczka
cukier
cytryna 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Dżem śliwkowy

Śliwki i cytrynę dokładnie umyj. Usuń pestki i ogonki ze śliwek. Wrzuć wszystko do dużego garnka. Podgrzewaj na średnim ogniu mieszając, aż do zagotowania. Zmniejsz ogień, zdejmij pokrywkę. Po około godzinie dodaj cukier (wg. uznania)wymieszany z cynamonem, wodę i sok z cytryny. Mieszaj co jakiś czas, żeby dżem śliwkowy nie przywarł do dna (cukier lubi się przypalać). Dżem gotuj do uzyskania pożądanej konsystencji(ja robię to ok. 3h).Po wysmażeniu śliwek, dżem śliwkowy przekładamy do gorących słoiczków i wekujemy.
JAK WEKOWAĆ MOŻNA PRZECZYTAĆ W MOICH INNYCH PRZEPISACH NA DŻEMY(WIŚNIOWY< JABKOWY, BRZOSKWINIOWY)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kupiska 13.08.2012 14:16
przetwory włanej roboty sa najlepsze,taki własny dzem na swierze pieczywo,cos pysznego

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak