Dżem śliwkowy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • śliwki

    1 kg
  • cynamon

    1 łyżeczka
  • cukier

  • cytryna

    1 sztuka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Śliwki i cytrynę dokładnie umyj. Usuń pestki i ogonki ze śliwek. Wrzuć wszystko do dużego garnka. Podgrzewaj na średnim ogniu mieszając, aż do zagotowania. Zmniejsz ogień, zdejmij pokrywkę. Po około godzinie dodaj cukier (wg. uznania)wymieszany z cynamonem, wodę i sok z cytryny. Mieszaj co jakiś czas, żeby dżem śliwkowy nie przywarł do dna (cukier lubi się przypalać). Dżem gotuj do uzyskania pożądanej konsystencji(ja robię to ok. 3h).Po wysmażeniu śliwek, dżem śliwkowy przekładamy do gorących słoiczków i wekujemy.
JAK WEKOWAĆ MOŻNA PRZECZYTAĆ W MOICH INNYCH PRZEPISACH NA DŻEMY(WIŚNIOWY< JABKOWY, BRZOSKWINIOWY)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
kupiska 13.08.2012 14:16
przetwory włanej roboty sa najlepsze,taki własny dzem na swierze pieczywo,cos pysznego

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat