Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dżem śliwkowy

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

śliwki 4 kg
cukier 1 kg
woda zimna 1 - 1,5 szklanki

Porada

Można również pasteryzować około 15 min.

Przepis i sposób przygotowania na: Dżem śliwkowy

1.
Śliwki umyć przekroić na połówki i pozbawiamy pestek
2.
Włożyć do garnka, zalec wodą – taką ilością aby pokryć dno garnka tak do 1 cm
3.
Dodać cukier i gotować co jakiś czas mieszając około godziny może trochę dłużej
4.
Gdy dżem uzyska odpowiednią konsystencję gorący dżem przekładamy do czystych wyparzonych słoiczków, zakręcamy i odstawiamy do góry dnem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 16.02.2017 22:02
Dobry dżem.
Ada-Gaba 16.02.2017 20:23
bardzo smaczny
katarzynka455 16.02.2017 16:35
bardzo lubię co śliwkowe:)))
mirosława4 16.02.2017 12:19
smaczny dżemik
Róża1 16.02.2017 11:06
dobry pomysł !!!
Małgorzata92 16.02.2017 09:39
Super na zimę :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak