Dżem śliwkowy

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • śliwki

    4 kg
  • cukier

    1 kg
  • woda zimna

    1 - 1,5 szklanki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1.
Śliwki umyć przekroić na połówki i pozbawiamy pestek
2.
Włożyć do garnka, zalec wodą – taką ilością aby pokryć dno garnka tak do 1 cm
3.
Dodać cukier i gotować co jakiś czas mieszając około godziny może trochę dłużej
4.
Gdy dżem uzyska odpowiednią konsystencję gorący dżem przekładamy do czystych wyparzonych słoiczków, zakręcamy i odstawiamy do góry dnem.
Bożena Matuszczyk
Można również pasteryzować około 15 min.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gusia1000 16.02.2017 22:02
Dobry dżem.
Ada-Gaba 16.02.2017 20:23
bardzo smaczny
katarzynka455 16.02.2017 16:35
bardzo lubię co śliwkowe:)))
mirosława4 16.02.2017 12:19
smaczny dżemik
Róża1 16.02.2017 11:06
dobry pomysł !!!
Małgorzata92 16.02.2017 09:39
Super na zimę :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat