Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dżem śliwkowo-orzechowy

3.0
(12)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

śliwki węgierki 2,5 kg
cukier 1 kg
cukier waniliowy 1 opakowanie
orzechy włoskie 15 dag mielone
kakao 2 łyżki

Porada

Dżem jest niezastąpiony do ciast, pieczywa i deserów. Można dawać go także do potraw mięsnych.

Przepis i sposób przygotowania na: Dżem śliwkowo-orzechowy

Kroki postępowania

1
Śliwki płuczemy, osuszamy i wyjmujemy z nich pestki.
Krok 1 - Dżem śliwkowo-orzechowy foto
2
Tak przygotowane zasypujemy cukrem i delikatnie miksujemy. Smażymy około 2 godzin.
Krok 2 - Dżem śliwkowo-orzechowy foto
3
Między czasie orzechy mielimy.
Krok 3 - Dżem śliwkowo-orzechowy foto
4
Przed końcem smażenia dodajemy do śliwek, kakao, cukier waniliowy oraz orzechy. Dokładnie mieszamy. Razem smażymy jeszcze około 10 minut. Tak przygotowany dżem przekładamy do słoików. Szczelnie zakręcamy i pasteryzujemy około 15 minut.
Gotowe.
Krok 4 - Dżem śliwkowo-orzechowy foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 20.08.2014 16:57
ciekawe połączenie :)
norweska20 31.07.2014 21:53
pyszności taki dżemik
gusia1000 28.07.2014 19:44
Ciekawy smak dżemu.
adelajda 28.07.2014 07:48
ciekawe połączenie
ben-ka 27.07.2014 20:18
Ciekawy pomysł,nie jadłam jeszcze nigdy czegoś podobnego.
Gracer 27.07.2014 19:50
ciekawy przepis
halinah 27.07.2014 16:33
dobry przepis :)
Stenka 27.07.2014 16:07
musi być smaczny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak