Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dżem śliwkowo-gruszkowy

2.0
(9)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

śliwki 1 kg
gruszki 2 sztuki
cukier żelujący 300 gram
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Dżem śliwkowo-gruszkowy

Śliwki wydrylować, a z gruszek wykroić gniazda nasienne.
Owoce zblendować na gładką masę, przełożyć do garnka, zasypać cukrem i dodać przyprawę korzenną.
Smażyć około 30 minut, od czasu do czasu mieszając, aby dżem się nie przypalił.
Gotowy i jeszcze gorący przełożyć do wyparzonych, suchych słoiczków, zakręcić i odwrócić do góry dnem.
Pasteryzacja słoików jest zbędna :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jadwiga/Jaga85 16.09.2015 15:49
Super dżemik!
Alex_M 16.09.2015 12:37
dobry dzemik
Ewa Wojtaszko 16.09.2015 12:17
mniam! najlepszy do kanapeczki
Malinka 16.09.2015 08:54
Na pewno smaczny, a przede wszystkim zdrowy, bo domowy :)
Damiano
Damiano 16.09.2015 08:23
najlepszy domowy
Habibi 16.09.2015 07:25
Uwielbiam dżemy śliwkowe i w tym roku produkuję je z przeróżnymi dodatkami :)
gusia1000 15.09.2015 21:26
Fajny na zimę.
Łukasz15 15.09.2015 20:42
pyszny dżem

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak