Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dżem śliwkowo-dyniowy

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

śliwki węgierki 1 kg
dynia 800 gram, waga po obraniu
Goździki całe Prymat 12-15 sztuk
cukier trzcinowy 300 gram
sok z cytryny
cynamon Prymat ok 1,5 łyżeczki

Porada

Smak trochę odmienny od zwykłych dżemów, a co za tym idzie oryginalny:). Sami komponujemy wyrazistość jego smaku przez dodatek cynamonu, goździków i soku z cytryny.

Przepis i sposób przygotowania na: Dżem śliwkowo-dyniowy

Kroki postępowania

1
Dynie kroimy w kostkę.
Krok 1 - Dżem śliwkowo-dyniowy foto
2
Umyte i osuszone śliwki pozbawiamy pestek.
Krok 2 - Dżem śliwkowo-dyniowy foto
3
Tak przygotowane składniki przekładamy do garnka i zasypujemy cukrem. Całość stawiamy na wolnym ogniu i podgrzewamy. Gotujemy do momentu jak dynia i śliwki zmiękną.
Krok 3 - Dżem śliwkowo-dyniowy foto
4
Miękkie składniki zdejmujemy z ognia i miksujemy, by uzyskać jednolitą masę.
Krok 4 - Dżem śliwkowo-dyniowy foto
5
Zmiksowaną dynie i śliwki ponownie stawiamy na ogniu. Dodajemy do nich goździki, cynamon oraz sok z cytryny. Całość smażymy do uzyskania pożądanej konsystencji. Co jakiś czas mieszamy.
Gotowy dżem przekładamy do przygotowanych słoików. Szczelnie zakręcamy i pasteryzujemy około 10 minut.
Krok 5 - Dżem śliwkowo-dyniowy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wiktoria29 31.12.2015 20:02
ciekawe połączenie
Mniam 31.12.2015 18:47
Świetne połączenie dyni i śliwek :)
gusia1000 31.12.2015 02:25
Dobry dżem.
MałaMi89 30.12.2015 22:46
Dynia... takie niepozorne warzywo, a ile daje możliwości! Wow!
Konczi 30.12.2015 21:00
bardzo fajna propozycja

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak