Dżem śliwkowo-dyniowy

Dżem śliwkowo-dyniowy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • śliwki węgierki

    1 kg
  • dynia

    800 gram, waga po obraniu
  • goździk Prymat

    12-15 sztuk
  • cukier trzcinowy

    300 gram
  • sok z cytryny

  • cynamon Prymat

    ok 1,5 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Dżem śliwkowo-dyniowy foto
Dynie kroimy w kostkę.
Krok 2 - Dżem śliwkowo-dyniowy foto
Umyte i osuszone śliwki pozbawiamy pestek.
Krok 3 - Dżem śliwkowo-dyniowy foto
Tak przygotowane składniki przekładamy do garnka i zasypujemy cukrem. Całość stawiamy na wolnym ogniu i podgrzewamy. Gotujemy do momentu jak dynia i śliwki zmiękną.
Krok 4 - Dżem śliwkowo-dyniowy foto
Miękkie składniki zdejmujemy z ognia i miksujemy, by uzyskać jednolitą masę.
Krok 5 - Dżem śliwkowo-dyniowy foto
Zmiksowaną dynie i śliwki ponownie stawiamy na ogniu. Dodajemy do nich goździki, cynamon oraz sok z cytryny. Całość smażymy do uzyskania pożądanej konsystencji. Co jakiś czas mieszamy.
Gotowy dżem przekładamy do przygotowanych słoików. Szczelnie zakręcamy i pasteryzujemy około 10 minut.
Jadwiga/Jaga85
Smak trochę odmienny od zwykłych dżemów, a co za tym idzie oryginalny:). Sami komponujemy wyrazistość jego smaku przez dodatek cynamonu, goździków i soku z cytryny.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Wiktoria29

31.12.2015 20:02
ciekawe połączenie

Mniam

31.12.2015 18:47
Świetne połączenie dyni i śliwek :)

gusia1000

31.12.2015 02:25
Dobry dżem.

MałaMi89

30.12.2015 22:46
Dynia... takie niepozorne warzywo, a ile daje możliwości! Wow!

Konczi

30.12.2015 21:00
bardzo fajna propozycja

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat