Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dżem rabarbarowo-pomarańczowy

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

rabarbar 1.5 kg
pomarańcze 2 sztuki
cukier 400 gram
cukier żelujący dwa:jeden 100 gram
Żelatyna wieprzowa Prymat łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Dżem rabarbarowo-pomarańczowy

Rabarbar obrałam, pokroiłam na mniejsze kawałeczki. Tak samo pomarańcze.
Rabarbar wrzuciłam do garnka, dolałam ciut wody i gotowałam z 15 minut aż był miękki. Wrzuciłam kawałeczki pomarańczy i wymieszane oba cukry.
Teraz trzeba często mieszać by się nie przypalił, tak z 20 minut, aż zgęstnieje.
Na końcu dodałam żelatynę i wymieszałam. Gorący przełożyłam do wyparzonych słoiczków, zakręciłam mocno i przekręciłam do góry nogami. Wystudziłam i można było już wcinać :)
Smacznego :)

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Agata B 26.08.2012 14:13
musi być smaczny i bardzo aromatyczny!!!:)))
Monika-twin 20.08.2012 18:20
pyszny dzemik

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak