Dżem rabarbarowo- truskawkowy

Dżem rabarbarowo- truskawkowy

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • rabarbar

    1/2 kg
  • truskawki

    1 kg
  • cukier

    kilka łyzek
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Rabarbar umyć i pokroić na drobniejsze kawałki. Posypać 2-3 łyżkami cukru i poczekać aż puści sok (conajmniej godzinę). Truskawki wyszypułkować i posypać 2-3 łyżkami cukru i również pozostawić aż puści sok. Rabarbar dusić w soku jaki puścił aż będzie miękki i zblendować. Dodać truskawki z sokiem i jeszcze kilka minut pogotować. Gorący przełożyć do słoiczków i pozostawić pod kocem do góry dnem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

IKrakowianka

05.06.2016 22:08
uwielbiam takie dżemy!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat