Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dżem porzeczkowy

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

porzeczka czerwona 2 kg
cukier 1,5 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Dżem porzeczkowy

Porzeczki obrać, umyć, osączyć. Na spód garnka wlać 4 łyżki wody i wsypać porzeczki. Gotować na wolnym ogniu ok 2 godzin często mieszając. Blenderem ściąć porzeczki na jednolitą masę. Dodać cukier i gotować ok 1 godziny na małym ogniu mieszając. Gdy masa zacznie gęstnieć nakładać do słoików. Dla bezpieczeństwa pasteryzować ok 10 minut od zagotowania. Mnie wyszło 6 małych słoiczków.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak