Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dżem ogórkowo-imbirowy

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Świetny orzeźwiający smak, polecam każdemu. Można zrobić z tartych ogórków wtedy bardziej będzie konsystencją przypominać dżem. W tej postaci każdego zachwyca chrupkość ogórków.

Składniki:

Składniki:

ogórki świeże 1 kilogram
imbir 110 gramów
laska wanili 1 sztuka
cukier żelujący 3:1 350 gramów

Przepis i sposób przygotowania na: Dżem ogórkowo-imbirowy

Cukier wsypać do garnka. Przeciąć laskę wanilii, wyjąć nasiona i dodać do cukru. Nieobrane ogórki pokroić w bardzo drobną kostkę albo zetrzeć na tarce o dużych lub średnich oczkach. Imbir zetrzeć na tarce. Wrzucić wszystko go garnka i odstawić na minimum 2 godziny. W tym czasie można zawartość przemieszać. Następnie zagotować, mieszając aby cukier się rozpuścił. Zmniejszyć ogień i gotować na średnim przez około 7 minut. Całość rozlać do wyparzonych słoików, zakręcić o odwrócić do góry dnem. Możemy też słoiki pasteryzować 10 minut.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak